Miért fontos az ultrahang?

Az ultrahang egy olyan vizsgálati módszer, mely segítségével részletes képeket készíthetünk a szervekről és szövetekről.

Ez a fájdalommentes és sugárterhelés nélküli eljárás széles körben alkalmazható, például az ízületek, lágyrészek, has és kismedence valamint az emlő vizsgálatára.

Az ultrahang vezérelt biopszia lehetősége további információkat nyújt, segítve minket az elváltozások pontosabb kiértékelésében.

Ultrahangos vizsgálatok a Ráday Klinikán

A klinikánkon széleskörű ultrahangos szolgáltatások érhetők el, melyek magukban foglalják a hasi és kismedencei régió, nyaki lágyrészek, nyaki erek, egyoldali és kétoldali alsóvégtagi mélyvénák, ízületek, végtagi lágyrészek és izmok, valamint az  emlők ultrahangos vizsgálatát.
A legkorszerűbb HITACHI géppel végzett vizsgálatok gyors eredményeket biztosítanak, és az ultrahang vezérelt biopszia lehetősége további információkat kínál elváltozások esetén.

Hasi és kismedencei ultrahang

A hasi és kismedencei ultrahang során az eperendszert, a májat, a lépet, a veséket, a hasnyálmirigyet, a hasi nyirokcsomókat, húgyhólyagot, férfiaknál a prostatát, nőknél pedig a méhet és a petefészeket vizsgáljuk a hasfalon keresztül. Fontos, hogy üres gyomorral érkezzen a páciens, a vizsgálat előtt 6-8 órás éhezés szükséges. A kávé, tea vagy üdítők fogyasztása sem megengedett. A húgyhólyag lehetőleg telt legyen a vizsgálat előtt.

Nyaki lágyrészek

A pajzsmirigyet, a mellékpajzsmirigyeket, a nyálmirigyeket és a nyaki nyirokcsomókat vizsgáljuk ultrahang segítségével, a beküldő orvos kérésének, illetve a páciens klinikai panaszainak megfelelően.

Nyaki erek ultrahangos vizsgálata

A carotis rendszer nyaki szakaszát, valamint a kétoldali a. vertebralisokat vizsgáljuk. Az agy vérkeringéséért felelős erek falának állapotát, az erek szűkületét lehet a módszerrel kimutatni. Indolkolt elvégezni az ultrahangos vizsgálatot magas vérnyomás betegség, dohányzás, érszűkület esetén, valamint szívműtét előtt.

Alsóvégtagi vénás keringés

Az ultrahangos vizsgálatot leggyakrabban mélyvénás trombózis gyanúja esetén, annak diagnosztizálására vagy kizárására végezzük. A vizsgálat a vénás rendszert ábrázolja, a végtagok artériás keringésének vizsgálatában csak bizonyos, limitált kérdések megválaszolására alkalmas.

Ízületi ultrahang

Leggyakrabban a térd- és a vállízület vizsgálatát végezzük. A térdízületi ultrahang vizsgálatokkal a meniscus sérülések 2/3-a, az ízületi szalagsérülések, kóros folyadékgyülemek, Baker-cysták ábrázolhatók leggyakrabban. A vállízület sérülése esetén a biceps ín, a rotator köpeny, a környező izmok-inak, az ízület körüli bursák, heveny vagy krónikus ízületi gyulladások esetén a kóros ízületi folyadékgyülemek és a lágyrészekben kialakult meszesedések láthatók.

Végtagi lágyrészek, izmok

Az izmok és inak sérüléseinek, szakadásának, bevérzésének megítélésére alkalmas  ultrahang vizsgálat. A végtagokon tapintható eltérések is vizsgálhatók ultrahanggal, szükség esetén a mintavételt is el tudjuk végezni.

Emlő ultrahang

Az emlő ultrahang vizsgálat sugárterheléssel nem járó, fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak (ciszta, daganat, stb.) kimutatására alkalmas.

Ultrahang vezérelt biopsia

A felületesen elhelyezkedő képletekből (megfelelő klinikai indikáció esetén!) lehetőség van ultrahang vezérelt biopsiára. Ennek költsége a vizsgálat díján felül fizetendő.

Miért a Ráday klinika?

Klinikánk mammográfiai és ultrahang szolgáltatásokat nyújt pácienseinknek. A kiváló minőségű HITACHI ultrahanggépünk gyors, fájdalommentes és sugárterhelés nélküli ultrahangos vizsgálatot tesz lehetővé.

Radiológus főorvosaink – Dr. Hajnal Klára és Dr. Nahm Krisztina – több éves szakmai tapasztalatukkal állnak rendelkezésre.
Keress minket bizalommal!

 

Ultrahang vizsgálatok Vizsgálat ára
Has és kismedence 20 000 Ft
Has és kismedence + nyirokrégiók 25 000 Ft
Emlő 20 000 Ft
Nyaki lágyrész 20 000 Ft
Nyaki erek 20 000 Ft
Egyoldali végtagi erek 25 000 Ft
Kétoldali végtagi erek 40 000 Ft
Ízület (egyoldali) 20 000 Ft
Végtagi lágyrészek, izmok 20 000 Ft
Csecsemőszűrés (koponya -has-csípő) 22 000 Ft
Aspirációs cytológiai mintavétel 25 000 Ft
Core biopsia 70 000 Ft
Mammográfia és emlő UH vizsgálat 30 000 Ft
Konzultáció 15 000 Ft

Az emlő ultrahang vizsgálatot a Mammográfia menüpont alatt találja.